Örnek Resim
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Depremde Can Kaybı 42 Bini Aştı. Göçük Altında Kalanlar Çıkarılmaya Devam Ediyor…

Depremde Can Kaybı 42 Bini Aştı. Göçük Altında Kalanlar Çıkarılmaya Devam Ediyor…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AFAD’dan yapılan son açıklamada Kahramanmaraş depremlerinde 11 ilde 42.310 kişinin hayatını kaybettiği ve bölgeden 448.018 kişinin de tahliye edildiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bilim insanlarının son yaşanan depremin, en şiddetli deprem olduğunu söylediklerini belirterek “Her ne kadar muhalefet ‘Devlet yok, iktidar yok’ diyorlarsa da gören gözü kör kulağı sağır kalpleri mühürlenmiş. İlk günden itibaren askeri polisiyle jandarmasıyla herkes 11 ilde yerini almıştır,” dedi.

7 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremin ardından TSK depremden ancak 48 saat sonra verilen talimatla deprem bölgelerine intikal etmeye başlanmış ve başta HATAY olmak üzere pek çok ilde yağma ve olayları yaşanmış ve cep telefonu ile çekilen videolarla görüntüler sosyal medyaya aktarılmıştı. 

Sosyal medyada, depremde ölenlerin görüntüleri hastane bahçelerinde görüntülenmiş, ardından kimliği tespit edilemeyenler dozerlerle toplu mezarlara gömülürken görüntülenmişti.

Depremzedeler pek çok apartmanın enkazında günlerce enkaz altından yakınlarının çıkarılması için kurtarma ekiplerinin gelmesini beklerken görüntülendi.

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Salı günü TSİ 16.00’da yaptığı açıklamada, en büyüğü 5,8 olmak üzere bu depremden kaynaklı Hatay merkezli 116 tane deprem meydana geldiğini, 6 Şubat’tan bu yana meydana gelen toplam artçı deprem sayısının 7 bin 242 olduğunu, bunların 41 tanesinin 5-6 büyüklüğünde, 450 tanesinin ise 4-5 arası büyüklükte olduğunu aktardı.

AFAD Başkanı Yunus Sezer de, Pazaretsi günü yaptığı açıklamada, depremzedeler için 7 bine yakın konteyner kurulduğunu söylemişti.

Arama kurtarma çalışmalarına 35 bin personelin destek verdiğini belirten Sezer, “Şu anda aktif 19 bin 436 personel çalışmalara devam ediyor,” demişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise deprem bölgesinde bir suçiçeği vakasının saptandığını belirtirken, “Akut bağırsak enfeksiyonlarında artış var, az sayıda hasta yatırılarak tedavi ediliyor. Grip ve benzeri vakalarda salgın oluşturacak durum görülmüyor,” dedi.

Bugüne kadar herhangi bir bulaşıcı hastalık salgınının olmadığını belirten Koca, bölgede şebeke suyunun kullanımıyla ilgili olarak da uyarılarda bulundu:

“Valilik ya da kaymakamlıkların ‘Musluk suyu içilebilir’ duyurusuna kadar içme ve diş fırçalama için ambalajlı sular tercih edilmeli, şebeke suyu temizlik için kullanılmalıdır.”

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle 25 kişi tutuklandı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), sosyal medya paylaşımları nedeniyle 131 kişinin gözaltına alındığını, 25 kişinin tutuklandığını açıkladı.

EGM, bu kişilerin halkın üzerinde “korku ve panik yaratmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunduğunu” kaydetti.

EGM’nin internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, bu tür paylaşımlarda bulunan 775 hesap yöneticisinin tespit edildiği ve 441’i hakkında adli işlem başlatıldığı belirtildi.

Erdoğan: Depremzedelerin kredi borçları 6 ay ertelenecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Hatay’da incelemelerde bulunduktan sonra yaptığı açıklamada, depremden etkilenen bölgede tamamen yıkılmış 21 bine yakın binadaki 71 binin üzerinde bağımsız birimin enkazının kaldırıldığını; yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı 118 bin binadaki 412 bin bağımsız birimin tahliye edildiğini söyledi.

Enkaz altından kurtarılan kişi sayısı 114 bin 834’ü bulduğunu belirten Erdoğan “1 milyon 684 bin vatandaşımızın barınma ihtiyacı giderilmiştir” dedi.

65 bininin kurulumu süren konteyner sayısını ilk etapta 100 bine, ihtiyaç halinde 200 bine kadar çıkartabileceklerini söyleyen Erdoğan, “Çadır kent ve koyteyner kentlerlerde barınan vatandaşlarımızı 1 yıl içinde kalıcı konutlara taşıyacağız” diye vaatte bulundu.

Erdoğan, Mart ayında Hatay’da 40 bin 426, Kahramanmaraş’ta 45 bin 67, Adıyaman’da 25 bin 882, Gaziantep’te 18 bin 544 konutun, Malatya’da 44 bin 770, Osmaniye’de 9 bin 550, Diyarbakır’da 6 bin, Şanlıurfa’da 3 bin, Elazığ’da 3 bin 750, Adana’da 2 bin 500, Kilis’te ise 250 konutun inşasına başlanacağını söyledi.

Üniversitelerin jeofizik, jeoteknik, jeoloji, sismoloji hocaları, deprem uzmanlarıyla istişare halinde çalıştıklarını belirten Erdoğan, “Tüm konut alanlarını yeni bir şehir planı çerçevesinde, zemin kalitesine, fay hattına olan mesafesine bakarak, kültürel dokusuna uygun şekilde tasarlıyoruz. Yerleşim yerlerimizi mümkün olduğu kadar ovalardan dağlara doğru kaydırarak, zemin sıvılaşmalarının yol açtığı felaketlerden uzak tutmak istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ağır hasar gören il ve ilçelerde yaşayanların kredi borçlarının 6 ay, bölgedeki diğer yerlerdeyse 1 ay erteleneceğini, kamu bankalarının, depremde vefat eden vatandaşların kredi borçlarını sileceğini kaydetti ve “İş yerleri, işletmeleri zarar gören 150 bin esnafımızın Halk Bankası’ndan kullandıkları Hazine destekli kredi ödemelerini 6 ay süreyle erteledik” dedi.

Erdoğan, 250 milyarlık Kredi Garanti Fonu paketini 350 milyar liraya yükselttiklerini açıkladı.

Erdoğan ayrıca deprem bölgesindeki enkaz hafriyatlarını ve atıklarının çevreye ve insana zarar vermeyecek şekilde uygun alanlarda ayrıştırılacağını söyledi.

Ek Kaynak: Euronews

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Depremde Can Kaybı 42 Bini Aştı. Göçük Altında Kalanlar Çıkarılmaya Devam Ediyor…
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bodrum Sonsöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin